Over de neus en neusbijholten

De functie van de neus
Het uitwendige gedeelte van de neus bestaat uit bot en kraakbeen dat zorgt voor steun en stevigheid van de neus. De neus heeft deze stevigheid nodig om tijdens het in- en uitademen geopend te blijven. Het neustussenschot (septum) verdeeld de neus in twee gelijke neusholten. De neus staat in verbinding met de neusbijholten.

neus1

De neus en neus(bij)holten hebben een aantal belangrijke functies:

Ruiken: via een aantal kleine uitsparingen in de schedelbasis lopen fijne uitlopertjes van de reukzenuw (de filia olfactoria) naar het bovenste gedeelte van de neusholte. Geurpartikels moeten bij dit reukorgaan hoog in de neus aankomen om te worden waargenomen. Bij chronische ontstekingen van de neus kan de reuk verminderen.
Filteren, verwarmen en bevochtigen van de ingeademde lucht: de binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvliezen. Het slijm dat in de neus geproduceerd wordt filtert meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen weg. Daarnaast wordt de lucht verwarmd en bevochtigd, hetgeen de luchtwegen beschermt.
Afvoeren van traanvocht: het traanvocht dat door de ogen wordt geproduceerd komt via de traanbuis onderin de neus terecht en wordt vervolgens met het neusslijm afgevoerd naar de keel, waar het wordt weggeslikt.
Stemvorming: de neus speelt een belangrijke rol bij het produceren van bepaalde klanken.

De functie van de neusbijholten
Boven, naast en achterin de neusholte bevinden zich de neusbijholten. Deze zijn verbonden met de neusholte en worden ook wel sinussen genoemd. In principe bevinden er zich aan elke kant van de neus 4 holten. Dit zijn:
1. De voorhoofdsholte (sinus frontalis): Deze bevindt zich boven de ogen
2. De kaakholte (sinus maxillaris): Deze bevindt zich achter de wangen
3. De zeefbeenholte (sinus ethmoidalis): Deze bevindt zich naast de oogkas
4. De wiggebeensholte (sinus sphenoidalis): Deze bevindt zich helemaal achterin de neus.
bijholten

De neusbijholten hebben een aantal functies. Dit zijn:

Filteren, verwarmen en bevochtigen van de ingeademde lucht: De neusbijholten zijn bekleed met hetzelfde slijmvlies als de neusholte.
Klankkast werking: De neusbijholten werken als resonantieruimten voor geluid, waardoor het stemgeluid versterkt.
Gewicht schedel: De neusbijholten verminderen het gewicht van de massieve en zware schedel.